Snowboard online kopen? Tips voor de juiste keuze.

Een snowboard kopen lijkt niet zo moeilijk, maar het ene snowboard is het andere niet. Hoewel ze allemaal op elkaar lijken, zijn er grote verschillen in prestaties, wendbaarheid en gewicht.
Afhankelijk van je snowboard stijl, voorkeur en ervaring kun je kiezen uit verschillende types. Om je een beetje op weg te helpen hieronder een
opsomming van type snowboards en voor welke stijl en niveau ze volgens ons geschikt zijn. Een belangrijke rol hierbij speelt de stijfheid van het board. Over het algemeen geldt hoe stijver, hoe
meer ervaring je moet hebben om het snowboard onder controle te kunnen houden. Heb je eenmaal een keuze gemaakt welke stijl het beste bij je past, dan is het ook nog van belang de juiste lengte, de
vorm en het profiel te kiezen. We gaan ze stap voor stap langs.


Snowboardstijlen,
Snowboard voor beginners:

Dit is een “zacht” snowboard waardoor je er makkelijk mee uit de voeten kan. Perfect dus om mee te beginnen.
Het stuurgedrag en andere
reacties van dergelijke snowboards is voorspelbaar waardoor je met een entry level snowboard makkelijk de basisbeginselen onder de knie krijgt.
Omdat de flex (uitgedrukt in een getal
van 1-10 waarbij 1 zacht is en 10 zeer stijf/hard) zacht is, worden fouten bij bijvoorbeeld landen door het board opgevangen.
Je leest ook wel dat
zo’n snowboard “vergevingsgezind” wordt genoemd.

 • All mountain snowboards:

Een all mountain snowboards doet het goed op elke soort terrein (mits er sneeuw ligt uiteraard;).
Dus zowel op de piste als off piste èn alles er tussen in, dus ook in poedersneeuw. Een veelzijdig snowboard, geschikt voor iedereen, ongeacht je ervaringsniveau.
Een prima keuze voor degene die de hele berg wil verkennen of nieuw gebied willen uitproberen. Je hebt ze in verschillende flex uitvoeringen.

 • Freeride snowboards:

Een freeride snowboard, de naam zegt het al, is speciaal ontworpen voor poedersneeuw en off piste rijden.
Deze snowboards zijn stugger (harde flex) en hebben een opstaande voorkant en een naar beneden gerichte achterkant.
Hierdoor happen ze niet zo snel in de sneeuw, maar blijven mooi op de sneeuw drijven, ook in de tiefschnee.

 • Freestyle snowboards:

Een freestyle snowboard is wat korter dan de gewone snowboards en zijn veelal symmetrisch vormgegeven (twintip), dat wil zeggen voor- en achterkant zijn gelijk.
Hierdoor kun je er letterlijk elke kant mee op en zijn ze ook goed te gebruiken in het (snowboard) park of pipe. De freestyle snowboards zijn licht en makkelijk te 
manoeuvreren, zodat je er ook salto’s e.d. mee kan maken.

 • Grinding of JIB snowboards:

Een JIB snowboard is ontworpen om te grinden (jibben) over rails, in het park of ander voorwerpen op het park.
De boards zijn korter en super stevig gemaakt om de klappen op te vangen van stunts in parken of bij het grinden.
Ze hebben een zachtere flex en daardoor kun je er makkelijk tricks meedoen en perfecte landingen mee oefenen.

 • Splitboards of split snowboards

Voor de echte diehards die altijd op zoek zijn naar maagdelijke sneeuw is het splitboard ontworpen. De naam zegt het al, je kunt het split snowboard in twee delen uiteen nemen,
waardoor je een soort van ski’s krijgt. Door deze te voorzien van een climbing skin (stroken stof met veel grip die eenvoudig te verwijderen zijn) kun je er ook de helling, heuvel of berg weer mee op komen.


Snowboard afmetingen,
Snowboard afmetingen worden bepaald door de lengte en de breedte.
Als we het hierna over breedte hebben, dan hebben we over het smalste gedeelte van het board.

 • Lengte van je snowboard

De lengte is van invloed op het stuurgedrag.
Over het algemeen geldt hoe langer, hoe moeilijker het bochtenwerk. De ideale lengte van je snowboard is afhankelijk van je gewicht, niet van je lengte.
Als het snowboard verhoudingsgewijs te kort is, komt er teveel druk op waardoor draaien lastig wordt en je op hoge snelheden de controle verliest.
Wanneer je snowboard te lang is, voelt het hinderlijk en log aan. Zelfs het meest simpele bochtje is moeilijker dan het zou hoeven zijn.

 • Breedte van je snowboard

Behalve de lengte, is ook de breedte van invloed op de prestaties van je snowboard.
Idealiter mag het smalste deel van je snowboard, niet breder zijn dan de maat van je snowboardschoenen.
Het mooiste is wanneer hiel en tenen net tegen of iets over de rand komen. Hierdoor kan je maximale druk uitoefenen en kun je het snowboard makkelijk
kantelen, wat nodig is voor bochten draaien en carving. Teveel met je boots over de rand steken is niet aan te bevelen, want dan sleep je door de sneeuw en kun je vallen
wanneer je een draai maakt.


Snowboard vorm,

 • Downhill of directional vorm:

Deze snowboards zijn vooral bedoeld om in één richting, downhill, te gebruiken. Deze vorm is vooral populair bij freeriders en all mountain boarders.
De neus heeft doorgaans een zachtere flex en de staart is stijver. Dit zorgt ervoor dat dit snowboardvorm ook bij hogere snelheden stabiel blijft.

 • True twip vorm:

Een snowboard dat een symmetrisch vorm en flex heeft.
D.w.z er zit geen voor- of achterkant aan. Je kunt dus voor en achteruitrijden met een twintip shape snowboard.

 • Downhill of directional twintip:

Dit is een combinatie tussen beide types.
Meestal hebben ze een symmetrisch flexpatroon maar is de neus langer dan de staart. Dit maakt het board extra flexibel en uitstekend geschikt voor freestyle riding en drijven op poedersneeuw.
Andere 
boards hebben een identieke tip en staart, maar een asymmetrische flex. Zo’n board combineert een stijve staart voor het betere draaiwerk en een zachtere neus voor uitstekend drijfvermogen en stabiliteit.


Snowboardprofiel,

Tot slot is het profiel van je snowboard van grote invloed op de prestaties.
Hiermee bedoelen we de vorm waarin je snowboard gebogen is, wanneer je het van de zijkant bekijkt (analoog aan je profielfoto).

 • Camber:

Traditionele camber snowboards zijn hol gebogen, oftewel wanneer het board plat op de grond ligt, komt het midden iets omhoog.
Het gewicht van de rijder oefent neerwaartse krachten hierop uit, wat leidt tot een springweerstand en extra “Pop” (vergelijk met springplank).
Dergelijk camber snowboards zijn snel en direct en doen het goed op harde sneeuw en geprepareerde pistes.

 • Rocker:

Een Rocker snowboard heeft een naar boven gebogen profiel, als een banaan. Er is dus maar een heel klein deel wat de grond raakt wanneer je hem neerlegt.
Voor en achterkant zijn los van de grond. Dit maakt het rockerprofiel perfect voor “drijven” op losse poedersneeuw.
Je kunt er makkelijk mee sturen en de rocker is ook populair voor de stunters die graag een railtje of ander obstakel mee pakken.

 • Flat:

Een flat profiel is eigenlijk een plat snowboard zonder holling, alleen de tip en staart zijn omhoog gebogen.
Hierdoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld en heb je minder last van obstakels onderweg.
Dergelijks snowboards zijn stabiel en beter geschikt voor trucjes op de grond (zoals presses en butters) dan de traditionele camber profielen.

 • Flat rocker:

Een flat rocker profiel is eigenlijk een plat snowboard zonder holling, alleen de tips staan iets meer omhoog als bij een flat board. 
Hierdoor wordt de druk gelijkmatig verdeeld en heb je minder last van obstakels onderweg.
Dergelijks snowboards zijn stabiel en uitermaten geschikt voor trucjes op de grond (zoals presses en butters) dan de traditionele camber profielen.

 • Hybride:

Een hybride snowboard combineert een camber met een rocker profiel, waardoor het profiel er enigszins gegolfd uit komt te zien.
Er zijn verschillende variaties mogelijk.  Bijvoorbeeld camber tussen de voeten en rocker aan de uiteinden of juist andersom. Ieder profiel heeft zijn eigen specifieke rij eigenschappen.
Met dergelijke snowboards profiteer van de voordelen van beiden: stabiliteit op hoge snelheden, verbeterde carving en extra “pop”.
Hybride boards hebben een prima drijfvermogen en zijn makkelijker in een bocht te krijgen, perfect voor butters en presses.

Copyright © SkiCenter.nl, Inc. All rights reserved.